Log in
Robots maken allang deel uit van de wereld om ons heen, maar zullen straks pas echt onontkoombaar blijken – als ze niet alleen meer vóór ons, maar ook steeds meer mét ons werken. Hoe gaan we dat samen doen? En wat betekent dat voor ons en voor de overheid? Omdat er straks mogelijk voor grote groepen mensen geen werk meer is, wordt het volgens econoom Robert Went tijd om ondogmatisch na te denken over nieuw beleid. De A&O-psychologen Ber Damen en Matthijs Baas dienen hem van repliek.
Robert Went

Wat is een robot ?

In het jaar 2000 kwam in het Verenigd Koninkrijk het woord ‘robot’ 1900 keer voor in het nieuws. In 2013 was dat liefst 15.000 keer. Ook in Nederland staan de kranten er bol van, na de ‘historische’ speech van Lodewijk Asscher in september 2014. In deze speech zei de minister kort samengevat drie dingen. Robots bieden kansen, om ons leven aangenamer te maken en voor economische groei. Maar, tweede punt, er zijn ook risico’s en verliezers, en economen kunnen niet zo zeker zijn als ze vaak beweren, dat er wel weer nieuw werk zal komen. Daarnaast, punt drie, komen nieuwe verdelingsvragen op de agenda, want wat nou als alle revenuen van robots in handen komen van de eigenaars van de robots?

Het zijn belangrijke vragen, maar we moeten eerst weten wat een robot is. Het antwoord op die vraag verschuift steeds. De meeste mensen zullen de inmiddels bekende speelgoedrobot Zoomer een robot noemen, want die lijkt op een