Lees verder

Hét basisboek over Compassion Focused Therapy (CFT), met concepten uit de evolutionaire psychologie, de sociale psychologie, de ontwikkelingspsychologie, de neurowetenschappen en het boeddhisme.

Compassion Focused Therapy

Zelfkritiek en emoties als schaamte en schuld spelen een belangrijke rol bij verschillende veelvoorkomende psychische stoornissen. Om ruimte te creëren en in actie te komen om voor onszelf en anderen te zorgen, is het nodig om een compassievolle en liefdevolle houding naar onszelf te ontwikkelen. CFT biedt verfrissende handvaten om met schaamte, schuld en zelfkritiek om te gaan.

Aanvulling op cognitieve gedragstherapie

CFT richt zich op het leren ervaren van warmte en veiligheid door middel van compassie en zelf-compassie. Het helpt de cliënt om zijn weerstand tegen therapie los te laten. Op het moment dat hij zich veilig en op zijn gemak voelt bij zijn therapeut, kan hij zich vervolgens (cognitief) richten op zijn problemen. In heldere taal laat Paul Gilbert zien op welke punten CFT cognitieve gedragstherapie aanvult. Hij legt uit hoe je als therapeut veilige ruimte creëert, en beschrijft hij hoe deze meer belevingsgerichte aanpak aansluit bij de cognitieve gedragstherapie.

Model en toepassingen

In deel 1 van het boek legt Paul Gilbert het model wat aan CFT ten grondslag ligt uit aan de hand van de begrippen hechting, affectregulatie en mentaliseren. In Deel 2 gaat hij in op de toepassing van compassie in behandeling, waarbij de verschillende oefeningen en interventies om onze geest compassievoller te maken aan bod komen.

Met een voorwoord van Ernst Bohlmeijer, auteur van onder andere Voluit leven (2009).