Naar de werkzaamheid van antidepressiva is al vaak onderzoek gedaan. Dat onderzoek schetst doorgaans een rooskleurig beeld. Maar in hoeverre zijn onwelgevallige uitkomsten in diepe bureaulades verdwenen? Een belangrijke vraag voor een internationale groep wetenschappers die een gigantische meta-analyse naar de werkzaamheid van 21 veelgebruikte antidepressiva op touw zetten. Liefst 522 gepubliceerde én niet-gepubliceerde onderzoeken wisten ze bij elkaar te harken, uitgevoerd tussen 1979 en 2016 bij in totaal ruim 115.000 volwassenen die leden aan een depressie. Alle onderzoeken werden dubbelblind en gerandomiseerd uitgevoerd.
Uit de meta-analyse blijkt dat alle 21 onderzochte antidepressiva beter werkten dan een placebo. Het ene middel deed het wel (iets) beter dan het andere, afhankelijk van hoe je kijkt. Datzelfde geldt voor therapietrouw. Hoe dan ook hebben volwassenen een veel ruimere keus in antidepressiva dan kinderen en jongeren die aan een depressie lijden. Bij hen lijkt alleen fluoxetine vruchten af te werpen, hoewel die uitkomst misschien meer zegt over de kwaliteit van het onderzoek dat tot nog toe bij kinderen en jongeren is gedaan dan over daadwerkelijke effecten. Tijd voor een volgende meta-analyse? (ID)
Bron: Cipriani, A. et al. (2018). Comparative efficacy and acceptability of 21 antidepressant drugs for the acute treatment of adults with major depressive disorder: a systematic review and network meta-analysis. The Lancet, published online 21 February 2018. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32802-7