Lees verder
Om terugval te voorkomen, krijgen mensen die een depressie hebben gehad vaak het advies antidepressiva te blijven slikken. Toch zet het meer zoden aan de dijk als je óók preventieve cognitieve therapie aanbiedt.
Iris Dijkstra

Dat preventieve cognitieve therapie (PCT) het risico op terugval na een depressie verkleint, was al bekend. Maar nog niet eerder was systematisch vergeleken wat het effect is van antidepressiva alleen, van antidepressiva in combinatie met PCT, en van PCT terwijl de antidepressiva worden afgebouwd. Om dit te achterhalen sloeg een grote groep Nederlandse onderzoekers de handen ineen. Zij wezen 289 mensen, die minstens twee keer een depressie hadden gehad en een hoog risico liepen op terugval, at random toe aan een van de drie groepen. Honderd ex-patiënten kregen alleen antidepressiva voorgeschreven (groep 1), 104 anderen kregen antidepressiva in combinatie met PCT aangeboden (groep 2), en de resterende 85 kregen PCT terwijl de antidepressiva werden afgebouwd (groep 3). De PCT-behandeling bestond uit acht sessies waarin dysfunctionele attitudes en schema’s werden uitgedaagd, herinneringen aan positieve ervaringen werden versterkt, en strategieën werden bedacht om terugval te voorkomen.

Het blijven slikken van antidepressiva (groep 1) bleek evenveel risico op terugval met zich mee te brengen als het ondergaan van PCT terwijl de antidepressiva werden afgebouwd (groep 3). Maar laat je ex-patiënten antidepressiva slikken en bied je daarnaast PCT aan (groep 2), dan verkleint dat de kans op terugval aanzienlijk. Het is een stuk effectiever dan het aanbieden van antidepressiva alleen (groep 1).

Ex-patiënten zouden daarom vaker PCT aangeboden moeten krijgen, stellen de onderzoekers. Liefst in combinatie met antidepressiva. Maar ook voor mensen die met de antidepressiva willen stoppen kan PCT een uitkomst zijn. (ID)

Bron: Bockting, C.L.H. et al. (2018). Effectiveness of preventive cognitive therapy while tapering antidepressants versus maintenance antidepressant treatment versus their combination in prevention of depressive relapse or recurrence (DRD study): a three-group, multicentre, randomised controlled trial. The Lancet, 3 April 2018, http://dx.doi.org/10.1016/S2215-0366(18)30100-7.