Lees verder
Een halve eeuw onderzoek naar burn-out heeft nog weinig resultaat opgeleverd. De oorzaak is een gebrek aan een eenduidige definitie. Ook een internationaal vastgestelde definitie biedt waarschijnlijk geen oplossing.
Annemarie Huiberts

‘Burn-out bij werknemers is een toestand van emotionele en fysieke uitputting die wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan werkgerelateerde problemen.’ In een recent issue van The Scandinavian Journal of Work and Environmental Health presenteerde een internationale groep wetenschappers een nieuwe definitie van burn-out: een pragmatische definitie, goedgekeurd door experts uit 29 verschillende landen, bedoeld voor gebruik in zowel onderzoek als praktijk.

In het editiorial van hetzelfde nummer uit de Nederlandse burnoutdeskundige Wilmar Schaufeli al meteen forse kritiek. Allereerst twijfelt Schaufeli aan het nut van zo’n pragmatische definitie. Een invloedrijke theorie stelt dat er aan burn-out altijd twee kanten zitten. Mensen zijn niet alleen niet meer in staat om te werken, ze hebben daar ook geen zin meer in. Dit aspect van mentaal afstand nemen, dat tot uiting komt in cynisme en interesseverlies, ontbreekt in de pragmatische definitie.

Daarnaast ziet Schaufeli niks in een aparte definitie voor werknemers. Ook vrijwilligers, studenten, atleten en ouders kunnen immers burn-outverschijnselen vertonen. Tot slot is de consensuele definitie onduidelijk. Is emotionele uitputting hetzelfde als mentale uitputting, en hoe zit het met cognitieve symptomen als concentratieverlies?

Het raadsel wat burn-out nu precies inhoudt, blijft dus voorlopig onopgelost.

Bronnen:

  1. Guseva Canu, I. et al. (2021). Harmonized definition of occupational burnout: A systematic review, semantic analysis, and Delphi consensus in 29 countries. Scandinavian Journal of Work and Environmental Health, doi:10.5271/sjweh.3935
  2. Schaufeli, W. (2021). The burnout enigma solved? Scandinavian Journal of Work and Environmental Health, doi:10.5271/sjweh.3950

Beeld: Lightspring/shutterstock.com