Lees verder
‘Gezonde keuzes zijn ieders eigen verantwoordelijkheid.’ Psychologen kunnen helpen dit eenzijdige en schadelijke Amerikaanse gezondheidsethos te verbreden.
Annemarie Huiberts

Toen Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York, in 2012 probeerde de porties van frisdranken wettelijk te verkleinen, maakten de frisdrankindustrie en journalisten van hem het symbool van een betuttelende overheid. Met zijn wetsvoorstel morrelde Bloomberg aan het recht op persoonlijke vrijheid, de waarde die zo diep verankerd zit in de Amerikaanse cultuur. Andere maatregelen op het gebied van de volksgezondheid, zoals belasting op ongezond voedsel en de wettelijke verplichting voor motorrijders tot het dragen van een helm, sneuvelden om dezelfde reden.

Psychologen kunnen de individuele gezondheidsideologie doorbreken door in de voorlichting ook andere kanten van het verhaal te belichten. Gezond gedrag is namelijk niet alleen het gevolg van individuele keuzes, maar ook afhankelijk van sociale invloeden en omgevingsinvloeden. Omgekeerd bevorderen gezonde keuzes niet alleen de individuele gezondheid, maar hebben ze ook consequenties voor de directe omgeving en voor de bredere samenleving. Daarnaast kunnen mensen worden aangemoedigd om zich niet alleen verantwoordelijkheid te voelen voor hun eigen gezondheid, maar ook voor het creëren van een gezonde omgeving.

De huidige coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk dat gezondheid inderdaad een sociale aangelegenheid is. Individuele gezondheidskeuzes – handen wassen en anderhalve meter afstand bewaren – kunnen immers dodelijke gevolgen hebben. Is het niet voor het individu zelf, dan wel voor heel veel anderen.

Bron: Hook, C. J. & Markus, H.R. (2020). Health in the United States: Are appeals to choice and personal responsibility making Americans sick? Perspectives on Psychological Science. doi: 10.1177/1745691619896252

 

Beeld: lzf / Shutterstock.com