Een derde van de Nederlanders met ernstige psychische problematiek wil graag werken, blijkt uit onderzoek; maar binnen deze groep werklustigen heeft maar een op de zes een serieuze job. Om hen te helpen, is er Individual Placement and Support (IPS) – een arbeidsintegratiemethode voor mensen met ernstige psychische problematiek, overgewaaid uit Amerika. Volgens deze methode wordt er snel naar regulier werk gezocht, en dus niet naar vrijwilligerswerk of werk in een beschutte omgeving. De methode wordt sinds 2003 in Nederland toegepast, en lijkt vruchten af te werpen. Zo vinden twee keer zoveel mensen met IPS betaald werk als mensen die géén IPS hebben gehad.
Nederlandse wetenschappers hebben verleden, heden en toekomst van IPS op een rij gezet. IPS wordt steeds vaker toegepast, maar de auteurs zouden IPS graag breder uitrollen en ook toegankelijk willen maken voor mensen met minder ernstige psychische stoornissen. Ze lijken de wind mee te hebben. Therapeuten raken af van het idee dat een serieuze baan te stressvol zou zijn voor mensen met ernstige psychische klachten. Ggz Nederland en het UWV hebben de handen ineengeslagen om meer mensen met psychische problemen aan het werk te helpen. Wel is geld altijd een probleem en laat de communicatie tussen beleidsmakers en practici soms te wensen over.
Bron: Van Weeghel, J. et al. (2019). Individual placement and support in the Netherlands: Past, present, and future directions. Psychiatric Rehabilitation Journal. http://dx.doi.org/10.1037/prj0000372