Lees verder
Voor veel mensen met een psychische aandoening zijn de gevolgen van stigma erger dan de aandoening zelf. Tijd voor verandering, vindt een internationale Lancet Commissie.
Annemarie Huiberts

Wereldwijd krijgen mensen met psychische klachten te maken met stigma en discriminatie. De gevolgen daarvan zijn zo ernstig dat er sprake is van een schending van de mensenrechten, schrijven meer dan vijftig experts in de Lancet. Zo zorgt discriminatie in de zorg dat mensen met een ernstige psychische aandoening gemiddeld een twintig jaar kortere levensverwachting hebben. Voor de behandeling van psychische klachten is namelijk minder geld beschikbaar dan voor de behandeling van lichamelijke klachten. Bovendien worden lichamelijke klachten van mensen met een psychische aandoening vaak ten onrechte afgedaan als psychisch.

Alleen met hulp van mensen met een psychische kwetsbaarheid zelf kunnen samenlevingen inclusiever worden. Want telkens blijkt dat contact tussen mensen met én mensen zonder ervaring met een psychische aandoening de beste manier is om stigma en vooroordelen te verminderen. Daarom moeten ervaringsdeskundigen een prominente rol krijgen bij het bedenken en uitvoeren van interventies en maatregelen tegen discriminatie. Om echt iets te veranderen, is het belangrijk dat alle relevante partijen bijdragen. In de zorg adviseert de Lancet Commissie elke medewerker verplicht een cursus over stigma te laten volgen die een ervaringsdeskundige deels geeft.

Bron: Thornicroft, G. et al. (2022). The Lancet Commission on ending stigma and discrimination in mental health. Lancet, 2022, 400: 1438-80, doi.org/10.1016/S0140-6736(22)01470-2

Beeld: Vitezslav Vylicil/Shutterstock.com