Lees verder
Ggz-Noord-Holland-Noord ontwikkelde een feedback-tool voor patiënten in groepstherapie. Die blijkt nog niet geschikt voor toepassing in de praktijk. In een groep hebben therapeuten soms onvoldoende zicht op de voortgang van al hun patiënten. Rechtstreekse feedback van patiënten kan dit probleem misschien oplossen. Ggz-Noord-Holland-Noord besloot daarom onderzoek te doen naar een nieuwe, door henzelf ontwikkelde Feedback-Informed Group Treatment (FIGT)-tool. Het onderzoek vond plaats onder 42 groepen voor patiënten met angst- en depressieklachten, de helft daarvan ging aan de slag met de FIGT-tool.
Annemarie Huiberts

In de FIGT-tool-groepen werd patiënten gevraagd voorafgaand aan iedere groepssessie een online klachtenlijst in te vullen. Meteen na het invullen zagen patiënten hoeveel hun klachten waren af- of toegenomen, ten opzichte van zowel de vorige sessie als van de start van de therapie. De therapeuten ontvingen de resultaten van alle patiënten uit hun groep.

Het was de bedoeling dat deze resultaten iedere sessie werden besproken, maar volgens de patiënten gebeurde dat slechts de helft van de tijd. Vooral onder patiënten was het enthousiasme niet groot: 30% van de patiënten tegenover 60% van de therapeuten wilde de tool in de toekomst blijven gebruiken. Tot slot vonden de onderzoekers een averechts effect. De patiënten in de controlegroepen die de tool niet hadden gebruikt, waren meer vooruit gegaan dan de patiënten in de FIGT-tool-groepen.

Er zal dus eerst nog flink aan de tool gesleuteld moeten worden voordat deze geschikt is voor de klinische praktijk.

Bron: Koementas-de Vos, M.M.W. et al. (2022). The feasibility, acceptability and effectiveness of a feedback-informed group treatment (FIGT) tool for patients with anxiety or depressive disorders. Research in Psychotherapy: Psychopathology, Process and Outcome, doi 10.4081/ripppo.2022.647

Beeld: Phunkod / Shutterstock