Nu covid-19 de hele wereld bedreigt, zien miljoenen mensen zich gedwongen thuis te blijven, of moeten ze in isolatie in een ziekenhuis. Welke psychische effecten heeft zoiets? Om die vraag te beantwoorden zetten zeven Britse wetenschappers het onderzoek op dit gebied op een rij. De 24 studies die ze in hun review meenamen, wezen allemaal uit dat een verblijf in quarantaine een grote wissel trekt op betrokkenen. Psychische en/of post-traumatische stressklachten komen veel voor. Denk aan slaapproblemen, emotionele labiliteit, depressie, woede en emotionele uitputting. Mensen die in quarantaine zijn geweest, zijn vaak somber en hebben een kort lontje.
In vijf studies werden mensen die wél en mensen die níet in quarantaine waren geweest met elkaar vergeleken. Uit alle studies bleek dat degenen die in quarantaine zitten slechter af waren. Zo werden drie jaar later nog verhoogde posttraumatische stressklachten en depressieve symptomen gevonden bij ziekenhuispersoneel. Ook kinderen hadden flink onder quarantaine te lijden. Hun posttraumatische stressklachten waren vier keer zo groot als bij kinderen die niet in quarantaine waren geweest.
Zaken die de quarantaine extra zwaar maken: lange duur van de quarantaine, angst ziek te worden, frustratie en verveling, onvoldoende voorraad en/of medische hulpmiddelen in huis hebben en gebrekkige informatievoorziening. Na de quarantaine zijn het vooral geldzorgen en het stigma die voor stress zorgen. Overheden moeten quarantaine daarom alleen strikt noodzakelijk inzetten, concluderen de auteurs. En proberen de situatie zo draaglijk mogelijk te maken voor betrokkenen.
Bron: Brooks, S.K. et al. (2020). The psychological impact of quarantine and how to reduce it: Rapid review of the evidence. The Lancet, 395, 912-920. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30460-8
Beeld: Deliris / Shutterstock.com