Log in
In de Hermitage Amsterdam is sinds begin oktober de tentoonstelling Hollandse Meesters te zien, afkomstig uit de collectie van de Hermitage in Sint Petersburg. Parallel aan deze belangrijkste verzameling van Hollandse schilderkunst buiten Nederland loopt in het sinds maart 2016 in de Hermitage gevestigde Outsider Art Museum – een samenwerking van zorgorganisatie Cordaan, Hermitage Amsterdam en Dolhuys, museum van de geest in Haarlem – de tentoonstelling Nieuwe Meesters. Daarin zijn ruim zeventig werken te zien van zo’n dertig zogeheten outsider-kunstenaars: mensen die vanwege bijvoorbeeld een geestelijke of psychiatrische beperking of dakloosheid min of meer buiten de “normale” maatschappij staan maar wel buitengewoon talentvol en expressief werk maken.
Vittorio Busato

Deze kunstenaars zijn door Sander Troelstra, meermalen bekroond met de Zilveren Camera en in 2015 nog winnaar van de prestigieuze Nationale Portretprijs met een portret van outsider-kunstenaar Ben Augustus, op zeer indringende en rake wijze gefotografeerd. Troelstra raakte een paar jaar geleden in deze onconventionele kunstenaars geïnteresseerd na het zien van een expositie met outsider-art in Het Dolhuys. Hij wilde weten wie de mensen zijn achter deze kunst, wat hun drijfveren zijn, waar hun niet zelden maniakale werkwijze vandaan komt. In samenwerking met Het Dolhuys besloot hij op zoek te gaan naar deze outsiders en hen zwart-wit te portretteren. Resultaat is de zeer geslaagde expositie Nieuwe Meesters waarin werk en persoon daarachter op een bijzondere en intieme manier worden tentoongesteld.

Naast werk van Nol Vonk – zijn portret en werk sieren deze pagina – is er onder meer opvallend werk te zien van psychiatrisch patiënt Abraham Diop die grafische tekeningen maakt met de allereerste versie van het programma Microsoft Paint. Mij