Log in
Dalena van Heugten, universitair docent psychologie aan Maastricht University, werkt aan een publieksboek over het belang van slaap voor onze mentale gezondheid. Daaruit zal zij deze jaargang in deze rubriek enkele fragmenten publiceren.
Dalena van Heugten

Er bestaan ruim tachtig slaapstoornissen – als het ware de echte spoken in de nacht. Die leiden tot allerlei klachten, zowel ’s nachts als overdag. Sommige mensen lopen meer kans om slaapproblemen te ontwikkelen. Dat zijn de mensen die onregelmatige of lange uren moeten werken. Het zijn ook de mensen met psychische problemen, zoals depressie, schizofrenie, en angst.

Er bestaat een typisch slaapfenomeen dat zich goed laat vangen onder de noemer spookachtig. Dat is slaapverlamming. Het is een relatief veelvoorkomend verschijnsel; de meesten zullen het weleens in hun leven meemaken. Slaapverlamming kan zich voordoen als losstaand fenomeen maar valt ook als symptoom onder de slaapstoornis narcolepsie.

Folklore

Bij slaapverlamming treedt er verlamming op van de spieren in het lichaam vlak voor het in slaap vallen of net na het ontwaken. Dit gaat vaak gepaard met hallucinaties waarbij de slaper een boze aanwezigheid voelt in de slaapkamer van een bovennatuurlijk wezen die op zijn borst zit waardoor hij niet kan