Log in
Dalena van Heugten, universitair docent psychologie aan Maastricht University, werkt aan een publieksboek over het belang van slaap voor onze mentale gezondheid. Daaruit publiceert ze in dit nummer de laatste fragmenten. Haar boek verschijnt in augustus bij Uitgeverij Thomas Rap.
Redactie

Kunnen mensen hun geest uit hun lichaam laten treden, zich naar een ander vlak van bestaan begeven, en vervolgens weer terugkeren in hun stoffelijk omhulsel? De meeste neurowetenschappers zullen u verzekeren van niet. Het mysterie van de buitenlichamelijke ervaring spreekt echter al eeuwenlang tot onze verbeelding. Het gevoel losgekoppeld te zijn en jezelf te observeren vanaf een afstandje, zoals een buitenstaander, is iets wat we tegenwoordig omschrijven als dissociatie. Dissociatie wordt in verband gebracht met een veelheid aan slaapervaringen. Hoe is het fenomeen van de buitenlichamelijke ervaring aan slaap gerelateerd?

Ik begin met een illustrerend verhaal uit 18601: ‘Op een dag in het jaar 1828 zag Robert Bruce, eerste stuurman op een schip dat tussen Engeland en Canada voer, een totaal onbekende man in de kapiteinshut op een lei schrijven. De man draaide zich om en keek Bruce aan met een vaste, rustige blik. Bruce