Log in
De meetmaatschappij. Waarom we alles meten en wat dat met ons doet door Berend van der Kolk (2021) Amsterdam: Business Contact, 176 p.
Arjan van Dam

Met angst en beven zat ons zoontje (6) voor de iPad omdat daar de resultaten van zijn laatste toets tevoorschijn zouden komen. We konden ons niet aan het idee onttrekken dat dit niet de bedoeling was van de toets. Zo kan iedereen wel voorbeelden noemen van uitwassen van een maatschappij waarin het meten van prestaties een te belangrijke plaats inneemt – een meetmaatschappij. Over zo’n maatschappij heeft bedrijfskundige Berend van der Kolk, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, een boeiend boek geschreven.

Het is bij dit onderwerp eenvoudig om in een ellenlange klaagzang te verzanden. De menselijke maat is weg, mensen worden vermalen door de machinerie van getallen en alleen je prestaties bepalen wat je waard bent. Gelukkig blijft dit boek veilig uit de buurt van deze valkuil en geeft het een evenwichtig beeld van de voor- en nadelen van op cijfers gericht te zijn.