Lees verder
Wie aan chronische vermoeidheid lijdt als gevolg van Q-koorts, is mogelijk geholpen met cognitieve gedragstherapie.
Iris Dijkstra, Else de Jonge

In 2007 deden de eerste signalen van Q-koorts zich voor in Nederland. Deze infectieziekte is alleen overdraagbaar van dieren op mensen en wordt veroorzaakt door een bacterie die zich kan ophouden in onder meer de mest van geiten en schapen. Mensen kunnen een Q-koortsinfectie oplopen door direct contact met besmette dieren, maar ook via lucht die ze inademen. Ruim de helft van de mensen die besmet raken, ondervindt daarvan geen hinder; anderen krijgen griepachtige klachten die na enkele weken weer overgaan. Pakweg één op de vijf patiënten houdt er evenwel chronische klachten aan over, waaronder ernstige vermoeidheid.

Onderzoekers van het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen ontdekten recent dat deze vermoeidheidsklachten in veel gevallen effectief te bestrijden zijn met behulp van cognitieve gedragstherapie (CGT). Zij namen 155 mensen met een post-Q-koorts-vermoeidheidssyndroom in behandeling. Daarvan kreeg een deel CGT, werd een ander deel behandeld met het antibioticum doxycicline en kreeg een derde groep deelnemers een placebo voorgeschreven.

De aanpak van de CGT toonde sterke gelijkenis met CGT-programma’s voor mensen met kanker. Zo kregen deelnemers het advies om meer of juist minder te bewegen, oefeningen om hun slaapritme te reguleren en om minder aan hun klachten te denken. De onderzoekers maten geen verschillende effecten van de met antibiotica en placebo behandelde personen: bij één op de drie patiënten uit beide groepen namen de klachten af. Van de groep die CGT had ondergaan, had de helft van de deelnemers minder last van vermoeidheid. Ook rapporteerden zij een afname van hun slaap- en concentratieproblemen. (EdJ)

Bron: Keijmel, S.P. et al. (2017). Effectiveness of Long-term Doxycicline Treatment and Cognitive Behavioral Therapy on Fatique Severity in Patients with Q-Fever Fatique Syndrome (Qure Study): A Randomized Controlled Trial. Clinical Infectious Diseases. Doi: 10.1093/cid/cix013