Lees verder
Tot nu toe liet onderzoek naar effectiviteit van dankbaarheidstrainingen weinig effecten zien. Twentse onderzoekers tonen aan dat een intensievere variant wèl effectief is.
Annemarie Huiberts, Iris Dijkstra

Deelnemers aan het Twentse onderzoek moesten de dankbaarheidsoefeningen zes in plaats van een of twee weken volhouden. Ze konden kiezen uit maar liefst zes verschillende oefeningen.

Bovendien moesten deelnemers last hebben van milde psychische klachten zodat er ruimte was voor verbetering. Bij milde psychische klachten blijkt het zeker zinvol dagelijks een kwartiertje stil te staan bij wat anderen voor je doen of bij de positieve gevolgen van tegenslag. Een half jaar na de dankbaarheidstraining hadden de deelnemers in de interventiegroep, in vergelijking tot deelnemers in zowel de passieve als de actieve controlegroep, een hoger welbevinden en toonden zij meer waardering voor de kleine dingen in het leven. De psychische klachten namen in de interventiegroep echter niet sneller af dan in de beide andere groepen. Bij veel mensen kan het welbevinden wel een boost gebruiken. In een persbericht lieten de onderzoekers weten dat er daarom in september een gratis app met de dankbaarheidsinterventie beschikbaar komt. Ze benadrukken dat de interventie mensen niet zomaar een trucje leert, maar hen helpt om anders in het leven te staan: met meer oog voor wat het leven de moeite waard maakt en beter in staat om nare gebeurtenissen te relativeren. (AH)

 

Bron: Bohlmeijer, E. T. et al. (2020). Promoting gratitude as a resource for sustainable mental health: Results of a 3-armed randomized controlled trial up to 6 months follow-up. Journal of Happiness Studies. doi: https://doi.org/10.1007/s10902-020-00261-5

Beeld: KieferPix/shutterstock.com