Log in
Hoe vergaat het internationale psychologiestudenten en buitenlandse starters in Nederland? In 2022 spreekt De Psycholoog niet-Nederlandse psychologen in spe en juniorpsychologen over hun kennismaking en ervaringen met ons land. In deze editie: Bianca Wiersema uit Roemenië. Haar bachelor en master klinische neuropsychologie voltooide ze aan de Universiteit Leiden. Nu loopt ze stage als klinisch neuropsycholoog en heeft ze haar eigen praktijk in Roemenië.
Anouk Bercht

‘Ik ben drie maanden te vroeg geboren en tijdens de geboorte was er sprake van hypoxie, zuurstoftekort. Daardoor kamp ik nu met spastische tetraparesis, een vorm van cerebrale parese. Dat betekent onder meer dat mijn ledenmaten spastisch en stijf zijn en ik ze niet goed kan aansturen.

Mijn vader komt uit Amsterdam, maar is naar Roemenië verhuisd toen hij mijn moeder leerde kennen. Ik ben geboren in Iaşi, een grote stad in Roemenië. Een groot deel van mijn jeugd heb ik doorgebracht in het ziekenhuis, ik ben vier keer geopereerd. Verder heb ik vanaf mijn geboorte veel fysiotherapie gehad. Ik ging gewoon naar school met niet-gehandicapte kinderen, maar daar ben ik wel gepest.

Toen ik jong was, wilde ik actrice worden. Het leek me heerlijk steeds in de huid van anderen te kruipen. Toen