Lees verder
Is een beroepsvereniging niet hartstikke ouderwets? Een beroepsvereniging is toch hetzelfde als die ene wetenschappelijke vereniging waar ik ook al veel voor betaal? Dit zijn veel gestelde vragen door psychologen die (nog) geen lid zijn. Monique Rook, directeur van het NIP, neemt de mythes onder de loep: 'Ik ben sterk overtuigd van de kracht van lid zijn van het NIP. Sterker nog, elke zelfbewuste psycholoog zou lid moeten zijn!’
Nederlands Instituut van Psychologen

Mythe 1

Zonder mij loopt het ook wel

Het NIP is sterker met meer leden. Als psycholoog ben je een essentieel onderdeel van een groter geheel: de beroepsgroep van psychologen. Voor ons staat de kwaliteit van dat vak hoog in het vaandel. Of dat nou op individueel niveau is (jou helpen je in je vak te ontwikkelen) of op collectief niveau (behartigen van de positie en de belangen van psychologen in de politiek bijvoorbeeld). Kortom: we hebben al onze leden nodig.

Mythe 2

De onderwerpen zijn voor mij niet interessant, staan ver van me af

Soms zijn we inderdaad bezig met thema’s die ver van je bed lijken. Maar vergis je niet: alles waar we ons mee bezighouden heeft ook (ooit) een directe invloed op jouw werk. Door nu mee te praten en je stem te laten horen heb je impact op hoe jouw beroep er straks uitziet. Daarbij: we zijn het Nederlands Instituut van Psychologen, dus onze secties en kamers organiseren tal van interessante en actuele bijeenkomsten.

Mythe 3

Zo’n vereniging weet toch niet wat er speelt

Dat weten we juist wél! Juist door het contact met jullie, in de secties, kamers en commissies horen we dagelijks wat er speelt, inventariseren we problemen en knelpunten en trachten we daar iets aan te doen. Al kunnen we natuurlijk nooit álles oplossen.

Mythe 4

Ik hou me liever niet aan al die regeltjes

Natuurlijk laat jij graag zien dat je je beroep serieus neemt. Als beroepsvereniging stellen we normen voor de beroepsuitoefening op. Deze is er om de integriteit en professionaliteit van het vak (bewezen) hoog te houden. En wat het mooie is: de professionele standaard is van de beroepsgroep zelf. Als NIP-lid kun je er zelf aan bijdragen en je mening geven (dus ook dat je vindt dat er te veel regeltjes zijn).

Mythe 5

Praktisch biedt het me niets

Misschien spreken het efficiënt up-to-date blijven met je vakkennis, een stem hebben in de politiek en een goede kwaliteitsstandaard jou niet voldoende aan. Gelukkig kun je bij het NIP ook terecht met vragen, bijvoorbeeld over je vak, over opleidingen, over beroepsethische kwesties, over wet- en regelgeving, etc. Maar we bieden je ook kortingen, op verzekeringen en vakliteratuur bijvoorbeeld. En vergeet niet gebruik te maken van de NIP-basisvisitatie, het visitatiecertificaat en de NIP-klachtenregeling.