Log in
Deze rubriek belicht onderzoek waaraan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-, Vidi- of Vici-beurs heeft toegekend. Deze keer: Elisabeth Huis in ’t Veld is universitair hoofddocent aan de Tilburg University, en ontving een Veni in 2018 voor onderzoek naar prikangst bij bloedbank Sanquin. Ze ontwikkelt een game voor prikangstigen om te leren rustig te blijven.
Geertje Kindermans

Toen Elisabeth Huis in ’t Veld zich ging bezighouden met prikangst – ruim voor de coronacrisis uitbrak – was nog niet algemeen bekend dat die angst zo’n groot probleem vormde. Ze werkte als onderzoeker bij Cognitive Neuroscience in Maastricht, maar het onderzoek dat ze daar deed verveelde haar. Bloedbank Sanquin zocht een onderzoeker op het grensvlak van gezondheid en gedrag en dan ‘iets met bloeddonors’.

‘Ik wist niet eens dat ze bij Sanquin onderzoek deden,’ zegt Huis in ’t Veld. Ze heeft een achtergrond in zowel de psychologie als in de cognitieve neurowetenschappen, ze solliciteerde en werd aangenomen. ‘Ik kwam in een gemêleerd gezelschap van psychologen, sociologen, epidemiologen, bewegingswetenschappers en artsen terecht.’

Huis in ’t Veld mocht haar eigen onderzoek vormgeven en daarom ging ze eerst meelopen met de donorassistenten binnen Sanquin die bloed afnemen.