Lees verder
Psycholoog voor millenials en expats, mediapsycholoog en spreker
Nederlands Instituut van Psychologen

‘Op dit moment ben ik op workation in Spanje. Vanuit een fijn vakantievertrek ben ik aan het werk, en tussendoor geniet ik van de temperatuur hier – al heeft het hier de afgelopen dagen flink gestormd en geregend, het lekkere eten, en als het even kan, ga ik surfen.

Om tien uur vanochtend had ik een afspraak met een journalist van het Algemeen Dagblad. We hebben samen een podcast opgenomen over hoe om te gaan met de grote stroom aan informatie in deze tijden van oorlog. Geregeld werk ik mee aan interviews voor kranten of tijdschriften. Ik heb het vaak over onderwerpen die te maken hebben met het bevorderen van een gezonde(re) leefstijl. Denk aan het reguleren van schermtijd en hoe om te gaan met stress of met sociale media.

‘Psychologen moeten, zeker in deze tijden, goed voor zichzelf blijven zorgen: practice what you preach’

Na die podcastopname vandaag heb ik over het strand gewandeld. ’s Middags deed ik vier sessies met cliënten. Dat is eigenlijk de basis van mijn werk. Als zelfstandig gevestigd psycholoog help ik, onder de naam Psycholoog Hanan, millenials en expats met vraagstukken rond stress en burn-out. Soms gaat het over het tegenhouden van een burn-out en soms over re-integreren. Aanvankelijk had ik een praktijk in Rotterdam, inmiddels werk ik volledig online. Daardoor heb ik veel vrijheid om te reizen en op workations te gaan. In mijn behandelingen maak ik gebruik van cognitieve gedragstherapie, oplossingsgericht coachen en ik werk ook met ademhalingsoefeningen. Niet iedereen kan online therapie volgen, bijvoorbeeld als de omgeving dat niet toestaat of er thuis niet genoeg privacy is. Dan verwijs ik cliënten altijd door naar een andere, fysieke, praktijk.

Cliënten en projecten

Van woensdag tot vrijdag zie ik elke dag vier cliënten. Op dinsdag werk ik meestal aan een project, of een interview. Onlangs heb ik bijvoorbeeld een online cursus over burn-out ontwikkeld. Zo kunnen cliënten die ergens op een wachtlijst staan vast aan de slag. Ik heb ook meegewerkt aan een app van Albert Heijn om mensen te helpen een gezondere leefstijl aan te leren. Als psycholoog gaf ik adviezen over het bevorderen van je mentale welzijn: reguleer je schermtijd, zorg voor micropauzes tijdens je werk en leer van welke dingen je energie krijgt en welke dingen vooral veel energie kosten.

Op maandag houd ik me altijd bezig met administratie. Ik kijk ook wat ik nodig heb voor de rest van de week en tegen welke verzoeken ik helaas ‘nee’ moet zeggen. Een soort check-in. Ik denk dat het, zeker in deze tijden, goed is dat psychologen goed voor zichzelf blijven zorgen: practice what you preach. Zelf zorg ik onder meer voor voldoende beweging, zeg ik ergens ‘nee’ tegen als dat nodig is, en ga ik af en toe op een workation.