Lees verder
Begin 2024 zijn er weer ledenraadsverkiezingen. Wat doet de ledenraad van het NIP eigenlijk allemaal? En wie kan zich verkiesbaar stellen? Gz-psycholoog Lotte van Reuler deelt haar ervaringen als huidig ledenraadslid.
Nederlands Instituut van Psychologen

Formeel gezien is de ledenraad een afvaardiging van alle leden van het NIP. Zij denken en stemmen mee over belangrijke beslissingen binnen de vereniging, bijvoorbeeld over de fusie een jaar geleden. Ook controleert de ledenraad het algemeen bestuur. Maar volgens Lotte is lid van de ledenraad zijn veel meer omvattend. In de ledenraad wordt vergaderd over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld het alumnibeleid, contributieverhoging en het financiële beleid. ‘Je mag jouw visie geven op beleidszaken, maar je kunt ook meedenken met de koers en de richting die de vereniging op kan gaan. Je mag ook zelf onderwerpen die je belangrijk vindt inbrengen’, vertelt Lotte.

Voor wie is de ledenraad?

De ledenraad representeert alle leden van het NIP. Lotte: ‘Ieder NIP-lid mag zich verkiesbaar stellen. Een goede afspiegeling van psychologen uit verschillende vakgebieden is ideaal. Daarnaast is naast de kennis van oudere en ervaren psychologen, ook de input en visie van jongere en startende psychologen zeer relevant. Wel is het handig dat iemand affiniteit heeft met beleid en het leuk vindt hierover na te denken.’ Lotte werd zes jaar geleden getipt door een vriend om bij de ledenraad te gaan: ‘Ik kan kritisch zijn en vind het interessant mee te denken over beleid, dus dat past perfect bij de ledenraad.’ Ondanks dat er wat voorbereidend werk bij komt kijken is de ledenraad volgens Lotte qua tijdsinvestering goed te combineren met een drukke baan en haar gezinsleven. Er zijn vijf tot zes vergaderingen per jaar, die zowel fysiek in Utrecht als online plaatsvinden.

Lotte’s ervaring

‘Het is erg leuk om actief te zijn binnen het NIP, omdat je zo meer betrokken bent bij de vereniging. Je hebt meer zicht op wat de vereniging allemaal voor de leden doet, én je mag daar zelf over nadenken en hebt er invloed op. Ik voel me gehoord door het bestuur, je mening doet er écht toe. Bovendien helpt het me ook op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied. Tenslotte heb ik een hoop nieuwe mensen leren kennen uit het vak, het is ontzettend leuk met hen verhalen, visies en ideeën uit te wisselen.’

De ledenraad van het NIP bestaat momenteel uit 31 leden en is een samenvoeging van de ledenraden van de NVGzP en het NIP. Tijdens de verkiezingen kiezen de leden welke 20 ledenraadsleden hen zullen vertegenwoordigen in de ledenraad de komende drie jaar. In het najaar kun je je verkiesbaar stellen. Meer weten of je interesse alvast kenbaar maken kan bij de bestuurssecretaris via michelle.troost@psynip.nl. Of houd de website van het NIP in de gaten voor meer informatie.