Log in
Deze rubriek belicht onder zoek waaraan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NOW) een Veni-, Vidi- of Vici-beurs heeft toegekend. Deze keer: Saskia Kelders is universitair hoofddocent bij de universiteit Twente. Zij ontving in 2017 een Veni-subsidie voor haar onderzoek naar gepersonaliseerde online interventies in de ggz.
Geertje Kindermans

Web-based interventies klinken geavanceerd, maar dat zijn ze lang niet altijd. In het begin waren ze zelfs erg eenvoudig; een online interventie tegen depressie kon niet méér inhouden dan wat pdf-jes van artikelen die op internet waren gezet. Tegenwoordig steken web-based interventies vaak ingenieuzer in elkaar.

Maar of zo’n interventie daarmee ook effectief is, is nog niet gezegd. Om te beginnen moeten cliënten zich aan de interventies blootstellen. Saskia Kelders hield zich tijdens haar promotieonderzoek met dit onderwerp bezig. Het ging daarbij niet alleen om interventies in de ggz, maar ook in de somatische gezondheid (zoals gezonder eten). Ze onderzocht de ‘adherentie’, dat wil zeggen: doen mensen wat ze zouden moeten doen? Ze ontdekte dat als er geen begeleider bij het behandeltraject betrokken is, mensen wel enthousiast met de online interventie starten, maar daarna vaak snel weer afhaken.