Log in
Deze rubriek belicht onder zoek waaraan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-, Vidi- of Vici-beurs heeft toegekend. In dit artikel: Laura Baams, onderzoeker bij Gedrags- en Maatschappijwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Baams kreeg in 2018 een Veni-beurs voor haar onderzoek naar de mentale gezondheid van lhbt-jongeren.
Geertje Kindermans

Ik doe onderzoek naar de mentale gezondheid van lhbt-jongeren wat staat voor lesbisch, homo, biseksueel, en transgender. Mijn affiniteit lag al vanaf mijn studie bij de deze doelgroep. Mijn promotieonderzoek bestond evenwel uit een grootschalige longitudinale studie naar de romantische en seksuele ontwikkeling van adolescenten in Nederland*. Dat sluit prima aan bij mijn huidige onderwerp, want het is goed om eerst te begrijpen wat seksualiteit betekent voor jongeren en hoe belangrijk een eerste liefde is. Voor lhbt-jongeren is die beleving soms complexer. Zo kan het lastiger zijn om aan iemand te vertellen dat je verliefd bent, en om verkering vragen is extra eng. Voor transgenderjongeren kunnen de eerste seksuele ervaringen ook lastiger zijn, bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met hun eigen lichaam.

Na mijn promotie heb ik als postdoc onderzoek gedaan naar microagressie en de samenhang met depressie. In dit project komt kennis uit genderstudies en psychologie samen. We hebben gekeken hoe subtiele uitingen van vooroordelen, lastige

*Project STARS, Studies naar Trajecten van Adolescente Relaties en Seksualiteit