Lees verder
Mensen met een verslaving krijgen niet standaard een behandeling aangeboden voor hun cognitieve problemen. Dat moet wel, zegt een internationale groep van 54 verslavingsexperts.
Annemarie Huiberts

Zwakke executieve functies, aandachtsproblemen of een gebrekkige emotieregulatie maken afkicken van een verslaving nóg lastiger. Toch geven behandelaars lang niet altijd aandacht aan deze cognitieve problemen. Er bestaan weliswaar meer dan genoeg cognitieve interventies, maar die zijn lang niet allemaal evidencebased en vaak ook niet specifiek bedoeld voor verslavingsproblemen. Om collega-onderzoekers en -therapeuten wegwijs te maken in dit woud van cognitieve interventies, deed een internationale groep wetenschappers een Dephi-studie waaraan 54 verslavingsexperts bereid waren mee te werken.

Al in de tweede vragenlijstronde bereikten de experts overeenstemming over de beste aanpak voor cognitieve problemen bij verslaving. De experts onderscheiden twintig relevante interventiedoelen, zoals het verminderen van aandachtsbias. Om deze doelen te bereiken zijn er op dit moment vier typen trainingen beschikbaar, waaronder de cognitieve bias modificatie training. Daarnaast kunnen hulpverleners een gereedschapskist met tien therapeutische technieken inzetten, zoals het geven van feedback en het stimuleren van metabewustzijn. Opmerkelijk genoeg zijn de experts van mening dat cognitieve interventies niet in een groep moeten worden aangeboden, zoals in de praktijk nu vaak wel gebeurt. Iedere client heeft zijn eigen doelen en zijn eigen tempo, en daarom is maatwerk vereist.

In totaal bevat de lijst van de experts vijftig aanbevelingen. Het enige minpuntje is dat de mening van de echte experts, mensen met ervaringsdeskundigheid, nog niet in deze lijst zit verwerkt.

Bron: Verdejo-Garcia, A. et al. (2022). Cognitive training and remediation interventions for substance use disorders: a Delphi consensus study. Addiction, 2022; 1-17.

Beeld: Fran_Kie/Shutterstock