Er zijn restaurants op deze wereld waar je door mooie meiden in sexy kleding wordt bediend. Vooral in Amerika kunnen ze erover meepraten. In restaurants als Hooters en Twin Peaks draait alles om het uitdagende uiterlijk van de dames. De vraag is alleen of deze dames daar blij mee zijn. Hoe meer ze namelijk het gevoel hebben te worden ingezet als lustobject, hoe angstiger ze zijn en hoe meer eetproblemen ze hebben. Daarnaast piekeren ze meer en hebben ze minder het gevoel dat ze invloed kunnen uitoefenen op de organisatie en op hun persoonlijke leven.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 252 serveersters die online een vragenlijst invulden. Het gevoel een lustobject te zijn werd afgemeten aan de verplichting om sexy bedrijfskleding te dragen en de mate waarin de serveersters door mannen werden aangestaard.
De onderzoekers concluderen dat angst- en eetproblemen zowel direct als indirect aan de ervaren vrouwonvriendelijkheid van de werkplek zijn gelinkt. Daarbij stellen ze een causaal model voor. Hoe meer serveersters het gevoel hebben lustobject te zijn, hoe machtelozer ze zich voelen in de organisatie, hoe machtelozer ze zich vervolgens ook over zichzelf voelen, hoe meer ze vervolgens weer gaan piekeren, en hoe meer angst en eetproblemen daar weer uit voortkomen. Het omgekeerde – vrouwen die slecht in hun vel zitten ervaren hun werkplek eerder als vrouwonvriendelijk – is minder waarschijnlijk, zo blijkt eveneens uit de analyses.
Bron: Szymanski, D.M., & Mikorski, R. (2017). Sexually objectifying environments: power, rumination, and waitresses’ anxiety and disordered eating. Psychology of Women Quarterly, 41(3), 314- 324. doi: 10.1177/0361684317709438