Lees verder
Het meeste onderzoek naar leiderschap gaat over gedrag van CEO’s en managers in grote organisaties. Een evolutionaire benadering kan deze visie op leiderschap verbreden.
Annemarie Huiberts, Iris Dijkstra

Om de voordelen van een evolutionaire benadering te illustreren, stelden evolutionair psycholoog Mark van Vugt en biologisch antropoloog Christopher von Rueden een special van The Leaderschip Quarterly samen. De evolutionaire functie van leiderschap ligt voor de hand. De overlevingskansen van groepsdieren stijgen als één individu het voortouw neemt als collectieve actie is vereist. Dat kan het meest dominante individu zijn of het individu met de beste reputatie of meeste kennis. Verschillende bijdragen in het themanummer belichten de invloed van context. Of mensen bij het kiezen van hun leider vooral belang hechten aan een vlekkeloze reputatie of aan (fysieke) dominantie, hangt af van factoren als groepsgrootte, economische ongelijkheid, en de aanwezigheid van een externe dreiging. Ook de rol van sekse komt in het themanummer aan de orde. In bijna het hele dierenrijk tref je mannelijke leiders. Bij sommige soorten echter zijn de vrouwtjes de baas, bijvoorbeeld als zij toegang hebben tot een groot netwerk van andere vrouwtjes of als zij, zoals de oudste vrouwelijke olifant, het beste weten waar de voedselen waterbronnen zich in de omgeving bevinden. Onderzoek in non-weird samenlevingen toont dat geslacht niet de belangrijkste voorspeller van leiderschap is. Dat bijna ieder westers land een mannelijke president heeft, is dus geen ‘natuurlijk’ gegeven. (AH)

Bron: Van Vugt, M. & Von Rueden, C.R. (2020). From genes to minds to cultures: Evolutionary approaches to leadership. The Leaderschip Quarterly: https://doi.org/10.1016/j.leaqua.2erly, do020.101404

 

Beeld: IlyaAkinshin/shutterstock.com