Lees verder
Voor een creatieve oplossing is out of the box denken geen vereiste. Want volgens het Duaal Pad Model van Creativiteit bestaat er nóg een creatieve oplossingsstrategie.
Annemarie Huiberts

De bekendste manier om een originele oplossing te vinden voor een  lastig probleem is out of the box denken: een flexibele denkstijl waarbij iemand ver uit elkaar gelegen geheugenelementen willekeurig met elkaar combineert. Het Duaal Pad Model beschrijft daarnaast nog een tweede strategie, eentje die wat meer volharding vergt. Hierbij combineren mensen eerst systematisch de elementen die in hun geheugen dicht bij elkaar liggen en kiezen ze pas daarna elementen op grotere afstand van elkaar. Hoewel beide strategieën gebruikmaken van het frontostriatale hersencircuit voor beloning en motivatie, verschilt de balans. Bij de eerste, flexibele strategie is vooral het striatum actief en zorgen frontale dopaminepaden voor een realiteitscheck. Bij de volhardende strategie overheerst frontale activiteit, en moet het striatum voorkomen dat het denken rigide wordt. Het Duaal Pad Model voorspelt dat mensen de flexibele strategie hanteren als ze positief gestemd zijn of een beloning verwachten. Zijn mensen in een negatieve bui of proberen ze een gevaar te vermijden, dan ligt de volhardende strategie meer voor de hand. In onderzoek naar het Duaal Pad Model zijn veel van deze voorspellingen bevestigd. Zo verzinnen vermijdingsgeoriënteerde mensen gemiddeld evenveel creatieve oplossingen als beloningsgeoriënteerde mensen, behalve onder tijdsdruk. Dan doen ze het ploys een stuk slechter.

Bron: De Dreu, C.K.W. (in press). Human creativity: functions, mechanisms, and social conditioning. Advances in Experimental Social Psychology.

Beeld: Shutterstock