Lees verder
Wie verliefd is, ziet de wereld door een roze bril, aldus het cliché. De ander is alleen maar leuk, lief en lekker, en er valt geen enkele slechte eigenschap aan hem of haar te ontdekken. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat die roze bril echt bestaat.
Iris Dijkstra

Dat mensen verschillend tegen dezelfde dingen kunnen aankijken, is niets nieuws. Maar in hoeverre wordt die kijk op dingen beïnvloed door je emoties? Daarnaar doen de Amerikaanse Erika Siegel en haar collega’s al een aantal jaar onderzoek. In een van hun experimenten onderwierpen ze het dominante oog aan een serie flitsbeelden die afwisselend een soort Mondriaan en een neutraal gezicht lieten zien. Exact tegelijkertijd kreeg het niet-dominante oog of niets, of een glimlachend, fronsend of neutraal gezicht voorgeschoteld. Het idee was dat het nietdominante oog deze flitsbeelden niet bewust waarneemt, omdat die worden onderdrukt door de beelden die aan het dominante oog worden aangeboden. Vervolgens moesten de 43 proefpersonen aangeven of het (neutrale) gezicht dat ze met hun dominante oog hadden gezien neutraal, glimlachend of fronsend had gekeken. Zij kozen voor glimlachend als ze met hun niet-dominante oog onbewust een glimlachend gezicht voorgeschoteld hadden gekregen. Een tweede experiment bevestigde dit resultaat. De onderzoekers hadden dit keer die proefpersonen (N=43) uitgesloten die in de gaten leken te hebben wat hun niet-dominante oog had gezien. Overigens had het aanbieden van fronsende gezichten geen effect. (ID)

Bron: Siegel, E.H. et al. (2018). Seeing what you feel: Aect drives visual perception of structurally neutral faces. Psychological Science, 29(4), 496-503.