Een groep Duitse en Zwitserse wetenschappers verdeelde 76 deelnemers willekeurig over vier groepen. Alle groepen moesten een half uur fietsen met een speciaal compressieshirt aan. Vooraf vulden ze vragenlijsten in waarin werd geinventariseerd hoe de proefpersonen tegen bewegen aankeken, wat ze er zoal van verwachtten. Vervolgens kregen ze een filmpje voorgeschoteld. In het filmpje voor groep 1 en 2 werd gesuggereerd dat een half uur fietsen direct een gunstig gezondheidseffect zou hebben. Zéker met een compressieshirt aan, werd daar bij groep 1 aan toegevoegd. Groep 3 kreeg een neutraal filmpje te zien, en groep 4 zag een filmpje met de boodschap dat een half uur fietsen helemaal geen zoden aan de dijk zet.
De verwachtingen die de deelnemers al hadden voordat ze het filmpje zagen, bleken verreweg de meeste invloed te hebben. Degenen die in het algemeen positief tegen bewegen aankeken, profiteerden meer van het half uurtje fietsen dan degenen die er sowieso niet veel van verwachtten. Ze beleefden meer plezier aan het fietsen, voelden zich na afloop sterker, waren minder angstig en ook hun EEG zag er beter uit dan voorheen. Verwachtingen die door het filmpje waren gewekt, bleken daarbovenop nauwelijks effect te sorteren. Alleen op de EEG was nog enig effect te zien. Hardnekkige overtuigingen zijn kennelijk nog niet zo makkelijk te beïnvloeden. (ID)
Bron: Mothes, H. et al. (2016). Expectations affect psychological and neurophysiological benefits even after a single bout of exercise. Journal of Behavioral Medicine, DOI 10.1007/s10865-016-9781-3.