Lees verder
Wie een chemokuur ondergaat, heeft wel wat anders aan het hoofd dan goed te moeten eten. Toch is het belangrijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, al is het alleen al om zo’n chemokuur vol te houden. Maar wat nu als niks meer ruikt of smaakt zoals je gewend was?
Iris Dijkstra

Misselijkheid en braken zijn bekende bijwerkingen van chemotherapie. Ook kinderen kunnen er flink last van hebben. Sommigen geven bovendien aan dat hun eten heel anders ruikt en smaakt dan voorheen, laat eerder onderzoek zien. Ook dat kan de eetlust natuurlijk verminderen. Om na te gaan wat precies het effect is van chemotherapie op reuk en smaak werden 94 kankerpatiëntjes van 6 tot 18 jaar meerdere malen onderzocht. Met geur- en smaakstaafjes werd gemeten in hoeverre ze smaken en geuren konden onderscheiden. Daarnaast beantwoordden ze vragen over hun smaak, reuk en eetlust zoals ze die zelf waarnamen. Dat deden ze voor, tijdens (op twee meet­momenten) en na de chemotherapie.

Testen met geur- en smaakstaafjes lieten tijdens de chemokuur geen veranderingen zien. Opmerkelijk, omdat de kinderen aangaven wel degelijk verschillen te ervaren. Een kwart tot de helft van de kankerpatiëntjes zei tijdens de chemokuur dat dingen anders roken. Zestig tot tachtig procent gaf aan dat voedsel ook anders smaakte. Daarnaast rapporteerde de overgrote meerderheid een verandering in eetlust. Hadden de meesten aanvankelijk (veel) minder eetlust, een halfjaar na aanvang van de therapie zei een relatief groter percentage juist méér eetlust te hebben.

Onduidelijk is in hoeverre kinderen tijdens de chemokuur daadwerkelijk meer of minder voedingsstoffen binnenkregen. Ook is het onderzoek tijdens de corona-pandemie uitgevoerd. Hoewel smaak en reuk minstens drie maanden na een eventuele covid-besmetting werden gemeten, zal toekomstig onderzoek moeten uitwijzen of de gevonden effecten inderdaad aan de chemokuur te wijten zijn.

Bron: Van den Brink, M., Havermans, R.C. et al.Fiocco, M. & Tissing, W.J.E. (2024). A longitudinal evaluation of smell and taste function in children with cancer during and after treatment with chemotherapy. Appetite, 193, https://doi.org/10.1016/j.appet.2023.107174

Beeld: Shutterstock