Het academisch onderzoeksklimaat
Om goed onderzoek te kunnen doen is een goede onderzoeksomgeving onontbeerlijk. Hoewel er ontzettend veel goed gaat aan deze universiteit, wil ik er toch op wijzen dat de academische omgeving, zowel voor studenten als medewerkers, beter kan en beter moet.
De focus ligt nu te veel op rendement en dat heeft een nadelig effect. Het klopt dat de karige bijdrage van de overheid aan wetenschap en hoger onderwijs niet helpt, maar dit is zeker niet de enige schuldige. Om tegenwoordig promovendus te kunnen worden, dient eigenlijk wel een research master-opleiding gevolgd te zijn. En om zo’n opleiding te kunnen volgen, is het zeker een voordeel om tijdens de bacheloropleiding deelgenomen te hebben aan een honours college. Om daar binnen te komen, zijn uitstekende cijfers en extra-curriculaire activiteiten gedurende de middelbare school van groot belang.
Scholieren die een academische carrière ambiëren, moeten hier dus al rond hun zestiende mee bezig zijn. Laatbloeiers, zij-instromers en twijfelaars wordt het moeilijk gemaakt. Dit systeem sorteert erop voor dat er te veel homogeniteit is aan de universiteit, zowel qua type persoonlijkheden als achtergrond. Dit is het duidelijkst terug te zien in de vertekende genderbalans. Los van de evidente wenselijkheid van diversiteit van ideeën, is het voor het draagvlak van het hoger onderwijs en de wetenschap van belang dat de maatschappij zich vertegenwoordigd ziet binnen de academie. Hoewel er qua diversiteit aan de universiteit voortgang geboekt wordt, gaat het te traag.
Het zogenaamde Tenure Track-systeem heeft zeker goede punten maar ook minder goede kanten. De lijst met Tenure Track-eisen staat vol met targets die behaald moeten worden en dan geldt natuurlijk de wet van Goodhart (Strathern, 1997): ‘Als een maatstaf een doel wordt, is het geen goede maatstaf meer.’ De succeskans bij beursaanvragen van [1] is erg laag. Dit komt omdat het aantal aanvragen het afgelopen decennium flink gestegen is, terwijl de financiële middelen niet meebewogen. Die vele extra aanvragen komen niet uit een sterk gegroeide intrinsieke motivatie maar vooral omdat men beurzen moet binnenhalen van het systeem. Het niet binnenhalen van beurzen wordt als een mislukking gezien, terwijl het gezien de succeskans juist de default is dat dit niet lukt (Albers, 2018b). Bijkomend probleem is dat ook dit systeem de homogenisering in de hand werkt: iedereen moet exact dezelfde targets halen en moet dus dezelfde kwaliteiten in huis hebben. De targets zijn ook nog grotendeels solo-targets, samenwerking wordt onvoldoende beloond. Dit leidt tot een toxisch competitief systeem.
Een alternatief systeem, waarbij de medewerker punten kan verdienen met bijvoorbeeld publicaties en media-optredens, en vervolgens vanaf een bepaald aantal punten op kan gaan voor bevordering, zal al helpen die homogenisering tegen te gaan. Immers, de ene academicus zal punten verzamelen omdat zij succesvolle beursvoorstellen schrijft, de ander omdat hij een brug slaat tussen academie en maatschappij.
Het Tenure Track-systeem dwingt medewerkers om continu nét harder te bewegen dan wenselijk. De medewerker moet immers niet alleen aantonen dat hij of zij goed werk levert, het moet ook in een korte tijdsperiode aangetoond. Deze dwang zorgt niet alleen voor onnodige werkstress onder de medewerkers, maar remt ook de creativiteit af. Zoals de Jedi-meester Yoda zei: ‘The greatest teacher, failure is’ (Johnson, 2017). De ruimte om fouten te kunnen maken is essentieel voor succes, zowel voor studenten als voor medewerkers. Die ruimte moet dan ook worden geboden.
Een goede werkomgeving maakt goede wetenschap mogelijk. De statistiek kan worden ingezet in tal van toepassingsgebieden om maatschappelijke problemen aan te pakken. Zoals John Tukey ooit zei: ‘The best thing about being a statistician is that you get to play in everyone’s backyard.’ Hij sloeg de spijker op z’n kop. Een succesvolle aanpak van maatschappelijke problemen vereist echter niet alleen goede wiskunde en goede methodologie, maar ook goede communicatie.
Reacties
0 Log in om te reageren op dit artikel.