In de meeste onderzoeken naar de effectiviteit van psychotherapie wordt gekeken welke interventies effectief zijn en welke minder. Het onderzoeken van de effectiviteit van individuele therapeuten ligt veel gevoeliger, stelt Agnes Scholing. Het is amper onderzocht, terwijl menigeen op het belang ervan wijst. ‘Het is mogelijk dat er te veel energie wordt gestoken in onderzoek naar interventies, ten koste van onderzoek naar therapeuten,’ zegt zij. Het weinige onderzoek dat er is gedaan naar de effectiviteit van (psycho)therapeuten, haalt ze aan in haar oratie Over de psychotherapeut en de buurvrouw 1. Ze hield die april dit jaar bij de aanvaarding van haar bijzondere leerstoel ‘Psychotherapie in de context van wetenschap, werkveld en onderwijs’ aan de Open Universiteit (OU). Uit het spaarzame onderzoek dat er is, blijkt dat de verschillen tussen therapeuten groot kunnen zijn. In haar oratie haalt Scholing twee opvallende onderzoeken naar voren. McKay en collega’s (2006) onderzochten negen psychiaters die een placebo
Over de auteur
Geertje Kindermans
Redacteur
Geertje schrijft verhalen voor De Psycholoog, interviews, portretten, reportages, achtergrondverhalen. En verzorgt een aantal rubrieken. Zij doet voorkomende redactionele werkzaamheden en maakt filmpjes voor het tijdschrift, de vereniging en voor zichzelf.
Volledige biografie
Gerelateerde berichten
Therapie A of therapie B?
Marcus Huibers, is hoogleraar Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is een van de…
De beste match
Deze rubriek belicht onder zoek waaraan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-, Vidi-…
David Kamp
Via een omweg belandde ik bij psychologie. Ik studeerde eerst twee jaar informatie- en communicatietechnologie (ict)…
Heeft gereageerd op:
voor ref