Lees verder
Ongeveer 10 tot 15 procent van de vrouwen ervaart zwangerschap niet als een blije tijd als gevolg van psychische klachten, zoals angst en depressie. Angst uit zich op verschillende manieren, zoals angst voor de bevalling, dwangstoornissen of gegeneraliseerde angststoornissen over de veiligheid van de baby.

De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie van De Psycholoog.

Psychiaters Carlinde Broeks en Irene Sporre begrijpen als geen ander dat de bekende roze wolk van de zwangerschap voor sommige vrouwen een grijze achterkant heeft. Ze behandelen zwangere vrouwen die gebukt gaan onder psychische klachten.

Uiteenlopende oorzaken

Carlinde Broeks

Depressies en angststoornissen komen het meest voor, en in mindere mate de bipolaire stoornissen of psychoses. De oorzaken van psychische klachten bij zwangere vrouwen zijn divers, variërend van eerdere psychische stoornissen tot veranderingen in de partnerrelatie, leeftijd van de moeder en hormonale veranderingen. Deze klachten blijven echter vaak onopgemerkt vanwege het stigma en de relativering ervan door de omgeving.

‘Dat een zwangerschap een beschermende factor zou zijn bij het ontstaan van psychopathologie, is een veel voorkomend misverstand. Zwangere en niet zwangere vrouwen lopen wat dit betreft evenveel risico. Maar bij de behandeling van de problematiek spelen andere afwegingen. Welke medicamenteuze behandelingen kun je zwangere vrouwen bijvoorbeeld bieden – en welke niet. Dat maakt de behandeling van deze populatie complexer’, aldus Sporre.

Aandacht voor de moeder én het kind in een vroeg stadium is belangrijk

Irene Sporre

Promotieonderzoek van Broeks bevestigt dat traumatische ervaringen in de jeugd van de moeder het stress-systeem van de baby beïnvloeden. Veranderingen in het stress-systeem van de moeder worden dus waarschijnlijk al overgedragen tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om vroeg aandacht te hebben voor moeder én kind, want door veranderingen bij de moeder heeft het kind ook een verhoogde kwetsbaarheid voor lichamelijke en psychiatrische aandoeningen.

Open groepen

Steeds meer zorgverleners zien het belang van psychische zorg tijdens zwangerschap, met POP-poli’s als voorbeeld. Drie jaar geleden begonnen Broeks en Sporre bij Arkin met een dagbehandelingsprogramma bij het NPI. Deelnemers volgen een gevarieerd groepsprogramma met verschillende therapieën en educatie, waarbij nieuwe vrouwen instromen na bevallingen. Sporre: ‘Ook al hebben de vrouwen heel verschillende achtergronden en stoornissen, die baby en die buik verbindt. Echt, die onderlinge connectie en identificatie juist in deze levensfase biedt een enorme kracht. Steeds weer is het indrukwekkend om daar deelgenoot van te mogen zijn. Letterlijk: mooi levenswerk!’ Broeks en Sporre delen hun waardevolle ervaringen en kennis in de Verdiepingscursus zwangerschapspsychiatrie bij de RINO Groep.

Verder lezen?

Interview
Verdiepingscursus