Zelfmoord is taboeonderwerp
Derek de Beurs (Trimbos-instituut) gaf daarna de eerste keynote over mythen rond zelfmoord. Zo vertelde hij dat zelfmoord nog altijd een taboeonderwerp is. Zelfs onder hulpverleners en patiënten. Een deel van de huisartsen denkt bijvoorbeeld dat praten over zelfmoord met een patiënt de problemen alleen maar erger maakt. En ook een kwart van de mensen die aan zelfmoord denkt, heeft moeite het onderwerp aan te kaarten. Toch blijkt steeds: praten helpt. Iemand die nadenkt over zelfmoord wil niet per se dood, hij of zij wil vooral weg uit de huidige situatie.
Hierna konden de deelnemers kiezen uit verschillende subsessies, die in kleinere zaaltjes gegeven werden. Er werd actief nagedacht over verschillende onderwerpen. Zo vertelde Jacqueline A-Tjak over hoe professionals in de zorg zelf gebaat kunnen zijn bij Acceptance and Commitment Therapie en korpspsycholoog Tieneke van der Gulik over pionieren binnen de politie.
Na een korte pauze waren er weer een aantal subsessies. Sara Wortelboer legde onder meer uit waarom het zolang duurt voor we in actie komen tegen klimaatverandering en hoe we duurzaam gedrag kunnen stimuleren: een analyse over wat we weten, kunnen, vinden en willen helpt. Michael Bender en Byron Adam lieten deelnemers nadenken over of en hoe psychologen ongelijkheden en racisme in de psychologie in stand houden.
Ode aan complexiteit
De tweede keynote werd gegeven door Floortje Scheepers (UMC Utrecht). Zij is hoogleraar Innovatie in de ggz. Ze sprak over wat de opkomst van onder meer big data en kunstmatige intelligentie betekenen voor de ggz. Over hoe ingewikkeld de psyche is. Kun jij bijvoorbeeld nu uit je hoofd het logo van de Albert Heijn tekenen? Toch herkennen we het onmiddellijk als we het zien. Waar en hoe zit dat dan in het brein?
Directeur Monique Rook sloot de middag af en naderhand werd er op de borrel goed nagepraat. Op naar volgend jaar!
Kon je er helaas niet bij zijn, maar wil je toch een blik werpen op de presentaties van de keynotesprekers en de subsessies? Ga naar psynip.nl/jaarcongres