Log in
Zo op het oog houdt Paul van Lange, hoogleraar Psychologie aan de Vrije Universiteit, zich met de meest uiteenlopende onderwerpen bezig. Maar het is allemaal samen te vatten als ‘menselijke samenwerking en vertrouwen’. En focuste Van Lange zich aanvankelijk op de positieve kant, de laatste jaren verdiept hij zich ook steeds meer in de negatieve kant van die samenwerking. Over vergeving, corruptie, populisme en het nut van een goede reputatie.
Geertje Kindermans

Omdat Paul van Lange (1961) aanvankelijk beroepskeuzeadviseur wilde worden, ging hij personeelswerk studeren in Hengelo. Door de ziekte van Pfeiffer moest hij een tijdje rust houden en hij realiseerde zich dat hij niet verder wilde met personeelswerk. Onderwerpen die hem echt interesseerden waren: beslissen, samenwerken en macht. Allemaal typisch psychologische onderwerpen, dus stapte hij over op de studie psychologie in Groningen. Hij werd er gelijk door gegrepen. We zitten in zijn kleine witte kamer op de Vrije Universiteit en enthousiast zegt hij: ‘Om nu te zeggen dat het mijn allergrootste hobby is, dat is natuurlijk overdreven, maar… als ik eerlijk ben, komt het er wel op neer.’ Inmiddels is hij hoogleraar Psychologie aan de UvA en is hij als distinguished scholar verbonden aan de University of Oxford.

In Groningen werkte hij aan een project over sociale dilemma’s en schreef vervolgens zijn scriptie aan de University of California, Santa Barbara in de VS. Daar zit een mooie anekdote aan vast. We

1. Böhm, R., Theelen, M. M. P., Rusch, H., & Van Lange, P. A. M. (2018). Costs, needs, and integration efforts shape helping behavior toward refugees. Proceedings of the National Academy of Sciences, 115, 7284-7289.

2. Van Lange, P. A. M., Rinderu, M. I., & Bushman, B. J. (2017). Aggression and violence around the world: A model of CLimate, Aggression, and Self-control in Humans (CLASH). Behavioral and Brain Sciences, 40, 1-12.