Lees verder
Heeft u een peervormig lichaam? Dan is de kans groot dat mensen denken dat u in aanleg prikkelbaar bent. Of heeft u klassiek mannelijke brede schouders? Dan zullen mensen die u niet kennen u een conflictueuze persoonlijkheid toedichten.
Else de Jonge

Mensen baseren eerste indrukken van anderen voor een groot deel op lichaamsbouw. Ze kijken naar iemands fysieke kenmerken en leiden daar persoonlijkheidskenmerken uit af. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Texas. Zij stelden vast dat er betrekkelijk veel onderzoek gedaan is naar de rol van bijvoorbeeld huidskleur en gezichtskenmerken, maar veel minder naar de mate waarin fysieke kenmerken bijdragen aan eerste oordelen.

De onderzoekers mengden data uit laserscans van bestaande menselijke lichamen en maakten op basis daarvan honderdveertig realistische lichaamsmodellen, die driedimensionaal en vanuit twee hoeken te zien waren op een scherm. Bachelor-studenten (N=76) kregen dertig kenmerkwoorden ter beschikking die varieerden van ‘enthousiast’, en ‘dominant’ tot ‘stil’, en ‘gereserveerd’. Aan hen het verzoek te rapporteren welke persoonlijkheidskenmerken zij verwachtten bij welke lichaamsbouw.

De onderzoekers concludeerden dat de deelnemers consistent bepaalde persoonlijkheidskenmerken koppelden aan specifieke lichaamskenmerken. Zo associeerden participanten een groot lichaam relatief vaak met de woorden ‘onverantwoordelijk’ en ‘lui’ en werd een hoekige lichaamsvorm juist geregeld gelinkt met ‘afhankelijk’ en ‘verlegen’.

De onderzoekers vermoeden dat de neiging persoonlijkheidskenmerken af te leiden uit iemands lichaamsbouw universeel is, maar dat de verbanden die mensen leggen tussen een en ander verschilt per cultuur en leeftijd.

Bron: Ying Hu et al., (2018). First Impressions of Personality Traits From Body Shapes, Psychological Science, October. doi: org.10.1177/0956797618799300