Lees verder
Ex-gedetineerden krijgen vaak maar beperkt psychologische hulp nadat ze op vrije voeten zijn gesteld. Een slechte zaak, want wie psychische hulp krijgt, recidiveert daarna minder, toont Canadees onderzoek aan.
Iris Dijkstra

Mensen die in de bak hebben gezeten, kampen wereldwijd relatief vaak met psychische stoornissen. Schulden, werkloosheid, huisvestingsproblemen en lichamelijke klachten maken het er niet beter op. Geen wonder dat exgedetineerden groter risico lopen eerder te overlijden, bijvoorbeeld door een drugsoverdosis, of omdat ze opnieuw het criminele pad opgaan. Alle reden deze groep van de broodnodige psychologische ondersteuning te voorzien, zou je zeggen. Toch krijgen maar weinigen de benodigde psychische hulp. Dat geldt ook voor degenen die nog in de gevangenis zitten.

In Canada is gekeken hoe het ex-gedetineerden verging nadat ze de gevangenis hadden verlaten. Allen waren in het jaar voorafgaand aan hun vrijlating gediagnosticeerd met een psychische stoornis. Ruim vierduizend keer werd er iemand uit de gevangenis ontslagen. Werd vervolgens psychologische hulp geboden, dan ging bijna 60 procent binnen een jaar alsnog opnieuw in de fout. Volgde op ontslag géén ondersteuning, dan zat 75 procent binnen een jaar wederom in de bak. Toegang tot psychische hulp leidt er dus toe dat ex-bajesklanten significant minder vaak opnieuw de fout ingaan, concluderen de onderzoekers. Hoe eerder de hulp beschikbaar is, hoe kleiner de kans op recidive.

Bron: Palis, H. et al. (2022). Association of Mental Health Services Access and Reincarceration Among Adults Released From Prison in British Columbia, Canada.§JAMA Netw Open.§2022;5(12):e2247146. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.47146

Beeld: FotoKita / Shutterstock.com