Lees verder
De borderline persoonlijkheidsstoornis gold lang als onbehandelbaar. De komst van vier gespecialiseerde therapievormen bracht daar verandering in. Welke werkt het beste?
Annemarie Huiberts

Dialectische Gedragstherapie (DGT), Schematherapie (ST), Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) en Transference Focused Psychotherapy, (TFP) werden speciaal ontwikkeld voor de behandeling van de borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Om te bepalen welke het meest succesvol is, analyseerde een groep Nederlandse wetenschappers al het onderzoek van de afgelopen dertig jaar naar de behandeling van BPS. TFP kwam als verliezer uit de bus. Het effect van deze psychodynamische behandeling was niet groter dan het gemiddelde effect van alle overige (gespecialiseerde en niet-gespecialiseerde) therapieën samen, terwijl zowel ST, MBT als een uitgeklede variant van DGT wél bovengemiddeld scoorden. Therapie had vooral effect op de algemene ernst van de klachten en het aantal snelle stemmingswisselingen.

Ook andere factoren dan therapiekeuze zijn van invloed op het behandelsucces. Zo profiteren jonge cliënten meer van hun behandeling dan oude cliënten: vroegtijdig ingrijpen is dus belangrijk. Langerdurende therapieën doen het beter dan korte therapieën, terwijl een intensievere behandelsetting geen meerwaarde heeft. Daarom adviseren de onderzoekers om bij BPS in te zetten op ambulante behandelingen van minstens een jaar.

Bron: Rameckers, S.A. et al. (2021). EŽectiveness of psychological treatments for borderline personality disorder and predictors of treatment outcomes: A multivariate multilevel meta-analysis of data from all design types. Journal of Clinical Medicine, doi: 10.3390/jcm10235622

Beeld: Hyper Story/shutterstock.com