Log in
Is het eigenlijk gek dat psychologie niet net zoals aardrijkskunde of biologie als vak op de middelbare school wordt onderwezen? Er raakt immers steeds meer bekend over die vermaledijde ziel van ons, over ons brein, waarom we ons gedragen zoals we ons gedragen, en wat van dat gedrag nature en nurture dan wel de interactie daartussen is. Dat moet pubers toch bruikbare kennis kunnen geven zich beter staande te houden in die toch al zo complexe wereld om hen heen.
Vittorio Busato

De psychologen Ap Dijksterhuis en Madelijn Strick – ook in de liefde een stel – publiceerden aan het begin van het huidige schooljaar het alleraardigste boek Tussen je oren – een boek over psychologie voor kinderen en nadrukkelijk ook voor hun ouders. In tien toegankelijke (en door Senne Trip aantrekkelijk geïllustreerde) hoofdstukken behandelen ze onder meer onze hersenen, ons bewustzijn en geheugen, gevoelens en emoties, stoornissen en fobieën, en wat volgens de auteurs voor pubers misschien wel de belangrijkste onderwerpen zijn: puberteit en verliefdheid.

Puberteit wordt omschreven als een grote verbouwing waarin de hersenen een grote schoonmaak houden in welke kennis belangrijk is en welke niet. Zo’n verbouwing kost energie; vandaar dat pubers ontzettend veel eten en veel slaap nodig hebben. Ouders moeten dan ook niet zeuren als hun puber om twaalf uur ‘s ochtens nog ligt te maŠen. En verliefd word je omdat je hart sneller klopt – letterlijk. Dat blijkt gewoon uit emprisch onderzoek