Lees verder
Heeft haar eigen praktijk en is psycholoog en singlecoach.
Nederlands Instituut van Psychologen

Als singlecoach begeleid ik mensen die single zijn, maar graag een relatie willen en daar nog niet in geslaagd zijn. Ik richt me dan vooral op de wat meer psychologische kanten. Datingcoaches gaan bijvoorbeeld wat meer in op de praktische zaken van het daten, ik kijk daarnaast welke psychologische belemmeringen iemand heeft, denk aan bindingsangst, verlatingsangst of weinig zelfvertrouwen.

De verhalen van mijn cliënten zijn allemaal anders, maar de meesten zijn bereid op zichzelf te reflecteren. Het is niet zo dat ze zich bijvoorbeeld afvragen waar alle leuke mannen of vrouwen blijven, ze zijn echt bereid aan zichzelf te werken. Ik weet inmiddels ook dat de liefde heel goed te sturen is, als je maar aan de juiste knoppen draait. Ik heb hiervoor zelf een coachingprogramma ontwikkeld.

Elke werkdag voer ik ongeveer drie cliëntgesprekken van anderhalf uur. In die gesprekken zijn we niet enkel aan het praten, we doen ook veel oefeningen. Ik werk bijvoorbeeld veel met psychodrama, of opstellingen. Daarnaast geef ik groepstrainingen.

De overige uren besteed ik grotendeels aan de marketing van mijn praktijk. Van mond-op-mondreclame moet ik het niet hebben, niet iedereen zal even makkelijk vertellen dat een singlecoach ze heeft geholpen bij het vinden van een relatie. Bovendien, als mijn cliënten tevreden zijn over hun relatie komen ze niet meer terug – en het grootste deel van mijn cliënten heeft aan het einde van het traject een fijne relatie of is al langer aan het daten. Om nieuwe cliënten aan te trekken, schrijf ik blogs, maak ik nieuwsbrieven en zorg ik dat de website makkelijk via Google te vinden is. Tussen de coachgesprekken door spreek ik sommige cliënten ook nog even kort over de telefoon. Als ze bijvoorbeeld binnenkort een date hebben, vinden sommigen het fijn nog even met mij te sparren.

Daarnaast besteed ik mijn tijd aan alles wat met bedrijfsvoering te maken heeft. Ik werk veel samen met singlecoach Hans Gierkink, die ook zijn eigen praktijk heeft. We hebben bijvoorbeeld een gezamenlijke website. We zijn ook steeds bezig onze kennis op peil te houden. Er zijn vrij weinig singlecoaches, zo’n vijf in Nederland, en veel therapie en kennis is gericht op relaties. Wij vertalen het psychologisch onderzoek over relaties naar de dagelijkse praktijk van singels. Zo bundelen we wat we in de praktijk zien, proberen daar patronen in te ontdekken.. Mijn cliënten houden zich bijvoorbeeld bezig met hoeveel appjes je naar elkaar stuurt als je net aan het daten bent. En wanneer je afspreekt. Dat soort praktische zaken staan nog nergens beschreven.

Het leukste aan mijn werk is als de liefde werkt en ik daar een steentje aan bij heb mogen dragen. De liefde vinden is zo belangrijk in het leven en we hebben het er in de reguliere hulpverlening eigenlijk te weinig over.’

Foto: Renate Boere, Flashback Fotografie