Log in
Kennis- en behandelcentrum Landrijt in Eindhoven, onderdeel van zorggroep Archipel, biedt gespecialiseerde verpleeghuiszorg aan bijzondere doelgroepen. In een van de woontorens, omgeven door een ruime tuin, wonen cliënten met gerontopsychiatrische aandoeningen als Huntington, Korsakov en dementie op jonge leeftijd. Verslaggever Jeroen van Goor mocht een dagje meelopen met de psychologen van Landrijt en geeft een kijkje achter de schermen van deze dynamische zorgomgeving.
Jeroen van Goor

Terwijl we ons door de gangen spoeden richting een afstemmingsoverleg tussen arts, psycholoog en contactverzorgende, houdt psycholoog in opleiding Nastja stil bij een dame in een roze ochtendjas.

‘Goedemorgen mevrouw!’ roept ze warm, ‘hoe gaat het met u vandaag?’

‘Goed hoor,’ zegt de dame opgewekt, en wijst naar ondergetekende: ‘Is dat je vader?’

‘Nee,’ lacht Nastja, ‘deze meneer is van de krant.’ ‘Ah. Dus u schrijft een stukje? Leuk hoor. Nou, een fijne dag nog.’

‘U ook een fijne dag, mevrouw.’ De dame vervolgt haar weg in de richting van de kantine, waar de voorbereidingen op een rock-n-rolldansmiddag in volle gang zijn, een van de vele activiteiten waar de bewoners aan kunnen deelnemen.

Onderweg knoopt Nastja nog meer praatjes aan met bewoners, contactmomenten waaruit nuttige informatie kan worden geput over iemands algemene toestand. Aangekomen in het kantoortje waar het overleg plaatsvindt zitten de arts (een specialist ouderengeneeskunde) en de contactverzorgende al klaar. Even later schuift ook gz-psycholoog Anouk Matser aan