Lees verder
Niet-directieve ondersteunende therapie (NDST) is een effectieve methode om depressie aan te pakken. Dat blijkt (opnieuw) uit een meta-analyse aan de VU Amsterdam.
Iris Dijkstra

In de behandeling van depressie bij volwassenen leiden vele wegen naar Rome. Een recente meta-analyse met data van ruim 34.000 cliënten, wees uit dat alle erkende soorten psychotherapie vergelijkbare positieve effecten sorteren. Alleen counseling, zoals Non-Directive Supportive Therapy (NDST) ook wel wordt genoemd, kwam er slechter vanaf. De vraag is of dat terecht is. Counseling is in eerder onderzoek namelijk meestal als controle-conditie opgenomen, om de werkzame aspecten die bij alle therapieën blijken eruit te filteren. Denk aan luisteren, begrip tonen en het laten ventileren van emoties. Dat doet elke therapeut, en is dus niet uniek voor een bepaalde behandelvariant. Maar wat als je counseling als zelfstandige therapie als uitgangspunt neemt? Zou het dan wel als volwaardige behandelmethode voor depressie uit de bus komen? Ja, liet een meta-analyse aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) in 2012 al zien. En ook een recente meta-studie aan diezelfde VU suggereert dat. NSDT lijkt wel minder effectief dan andere erkende therapieën, maar dat komt waarschijnlijk doordat het in veel studies nog steeds als controle-conditie wordt opgevoerd. Vergelijk je counseling als volwaardige therapievorm met andere behandelmethoden, dan valt het verschil weg.

Bron: Cuijpers, P. et al. (2024). Non-directive supportive therapy for depression: A meta-analytic review. Journal of Affective Disorders, 349(3), 452-461. Https://doi.org/10.1016/j.jad.2024.01.073.

Beeld: Shutterstock