Lees verder
Wat is het geheim van een fijne relatie? Daarover breken onderzoekers zich wereldwijd al jarenlang het hoofd. Hoog tijd om de handen ineen te slaan.
Iris Dijkstra

Wat voorspelt of iemand gelukkig is met zijn relatie? Een eensluidend antwoord daarop is moeilijk te geven, want iedereen neemt weer andere variabelen in de analyses op. Een grote groep internationale wetenschappers bundelde de datasets van 43 longitudinale studies onder (echt)paren om die met machine learning te analyseren. Zo hoopten zij te kunnen nagaan welke variabelen relatie-satisfactie voorspellen.

Gecombineerd deden in totaal ruim elfduizend mensen mee. De verschillende variabelen die als voorspellers in de diverse studies waren opgenomen, werden in twee groepen gedeeld. Er waren individu-gerelateerde variabelen (bijvoorbeeld persoonlijkheidskenmerken van beide partners), en er waren relatie-gerelateerde variabelen (duur van de relatie, maar ook bijvoorbeeld beleving van conflicten en seksuele bevrediging van beide partners).

Wat bleek? Of je tevreden bent over je relatie, hangt voor 45% af van de bril waardoor je op hetzelfde moment naar die relatie kijkt. De mate waarin je denkt dat je partner zich aan de relatie committeert, is bijvoorbeeld van belang, net als seksuele voldoening en je kijk op relationele conflicten. Individuele persoonskenmerken van jezelf, van je partner, en de kijk van je partner op de relatie voegen daar niets meer aan toe. Kijk je naar effecten over tijd, dan blijft dit patroon bestaan, alleen is dan de verklaarde variantie een stuk minder. Deze bevindingen komen overeen met die uit metastudies naar relatiesatisfactie. Blijft dus de vraag welke zaken nog meer je relatie-satisfactie bepalen. En wat je moet doen als je niet zo over je relatie te spreken bent. (ID)

Bron: Joel, S. … & Wolfs, S. (2020). Machine learning uncovers the most robust self-report predictors of relationship quality across 43 longitudinal couples studies. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, Aug 11; 117(32): 19061-19071.

Beeld: ramisonic/shutterstock.com