Daar is verrassend weinig over geschreven. Een omissie, vond een stel Nederlandse psychiaters en psychologen, want de manier waarop we psychische aandoeningen bezien bepaalt hoe we cliënten behandelen, hoe we er onderzoek naar doen en hoe cliënten over zichzelf denken. De hoogste tijd dus om tachtig therapeuten en cliënten ernaar te vragen. Een kwart van deze groep was zowel hulpverlener als ervaringsdeskundige.Uit de interviews kwamen zes manieren bovendrijven waarop je naar een psychische stoornis kunt kijken. Het overgrote deel van de therapeuten, ervaringsdeskundige therapeuten én cliënten zag een psychische aandoening (in elk geval deels) als een functionele belemmering. Of een psychische stoornis (ook) een ziekte is, daarover verschilden de groepen flink van mening. Een kwart van de hulpverleners vond van wel, tegen praktisch niemand van de ervaringsdeskundigen en cliënten. En terwijl slechts een derde van de ervaringsdeskundigen en cliënten een psychische aandoening een subjectief fenomeen vond, was twee derde van de therapeuten die mening toegedaan.
Conclusie: je kunt op véél meer manieren naar psychische stoornissen kijken dan de dsm suggereert. De brede waaier aan perspectieven waarmee cliënten en (ervaringsdeskundige) hulpverleners kwamen, biedt nieuwe aanknopingspunten voor behandeling en onderzoek. Daar zijn cliënten, maar ook psychiaters en de hele samenleving bij gebaat. Gooi de luiken maar open!
Bron: Kohne, A.C.J., Graauw, L.P. de, Leenhouts-van der Maas, R., & Os, J. van (2023). Clinician and patient perspectives on the ontology of mental disorder: a qualitative study. Frontiers in Psychiatry, 12 May 2023, Sec. Psychopathology, Volume 14| https://doi.org/10.3389/fpsyt.2023.1081925
Beeld: Shutterstock