Lees verder
Menig patiënt met smetvrees ziet in COVID-19 de bevestiging van het eigen gelijk. Hoe ga je daar als behandelaar mee om?
Annemarie Huiberts

Hoewel veel mensen door de coronacrisis meer last krijgen van psychische klachten, wordt één patiëntengroep extra zwaar getroffen. Bij mensen met een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) kan het coronavirus letterlijk het hele leven gaan beheersen. Een internationale werkgroep heeft daarom op basis van consensus een aantal voorlopige aanbevelingen voor behandelaars opgesteld.

Onder normale omstandigheden is exposure in vivo in combinatie met responsepreventie de gangbare behandeling van OCS. Maar ten tijde van een pandemie is het lastig onderscheid te maken tussen rationeel en dwangmatig handenwassen. Daarom adviseert de werkgroep exposure-behandelingen tijdelijk aan te passen of zelfs helemaal te stoppen. Farmacotherapie is tijdens de coronacrisis voor mensen met smetvrees eerste keus. Bij andere vormen van dwang kan een psychotherapeutische behandeling wel worden voortgezet.

In het geval van smetvrees is voorkomen dat de symptomen verergeren het belangrijkste therapiedoel. Therapeuten moeten erop toezien dat patiënten hun dag-nachtritme bewaken, hun nieuws-consumptie beperken en voldoende actief blijven. Bij ernstige problematiek is geregeld contact via videobellen gewenst. Dan kunnen therapeuten de handen van hun patiënten inspecteren en controleren of er voldoende eten in de koelkast ligt.

Bron: Fineberg, N. A. et al. (2020). How to manage obsessive-compulsive disorder (ocd) under COVID-19. Comprehensive Psychiatry. doi: https://doi.org/10.1016/j.comppsych.2020.152174

 

Beeld: Maridav / Shutterstock.com